Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Ediţia nr.3-4 din 2012  
         
  Articol:   IDEALISMUL „VIZUAL”. MEISTER ECKHART ŞI GEORGE BERKELEY / L’IDÉALISME « VISUEL ». MAÎTRE ECKHART ET GEORGE BERKELEY.

Autori:  DANIEL FĂRCAŞ.
 
       
         
  Rezumat:  Idealismul „vizual”. Meister Eckhart şi George Berkeley. În mistica noetică a lui Meister Eckhart, ochiul este simbolul intelectului (fie el divin sau uman, dar în orice caz increabil). În plus, pentru Eckhart, ego-ul Îl caracterizează în sens propriu pe Dumnezeu şi viziunea pe care o are misticul cu privire la lume se realizează prin unirea intelectului uman necreat cu Dumnezeu. Prin urmare, orice viziune mistică asupra lumii se realizează prin ochiul intelectual al lui Dumnezeu. Cât despre ochiul divin, el priveşte lucrurile într-un mod creator: tocmai graţie acestei priviri, lucrurile create nu se prăbuşesc în neant (Sermon allemand 4). În calitate de neant pur, orice lucru creat există doar pentru că este perceput (esse est percipi). Problema eckhartiană a uniunii misticii o ridică pe cea a univocităţii subiectului cunoscător, elaborată de cogito-ul cartezian, ca şi de idealismul lui Berkeley.

Cuvinte cheie: idealism; oculus (ochi); formalism; ougenblick/Augenblick (clipă, clipeală); spirit (mind); esse est percipi; Meister Eckhart; George Berkeley.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă